حداکثر ارتفاع ساختمان مسکونی در تعداد طبقات مختلف
حداکثر ارتفاع ساختمان در هر منطقه متفاوت می باشد در بحث های نظام مهندسی ارتفاع ساختمان ها در مناطق روستایی شهری و یا کلان شهر ها بسیار متفاوت است و نسبت عرض خیابان ها و کوچه ها برای ارتفاع ساختمان ها در هر منطقه بسیار موثر است. برای پیدا کردن حداکثر ارتفاع ساختمان به صورت کاملاً دقیق در هر منطقه باید به کتاب های مخصوص معماری و رشته عمران مراجعه کرد تا در هر منطقه ای که می خواهید ارتفاع ها را بررسی کرده و عدد دقیق آن ها را ببینید. با مشهد املاک همراه باشید تا در راستای بحث خرید خانه در مشهد بدین موضوع نیز بپردازیم.
حداکثر ارتفاع ساختمان چقدر باید باشد؟
صحبت راجب ساختمان و نکات مربوط به آن یک امر تخصصی است که نیاز به دقت فراوان دارد زیرا ارتفاع هر ساختمان بر اساس معیار های مختلفی چون مسکونی یا غیر مسکونی بودن ساختمان و محیط و شرایط اقلیمی هر شهر و زمینی که قرار است ساختمان در آن ساخته شود و شرایط محیطی ساختمان نسبت به دیگر ساختمان های مجاور محاسبه می شود که تمام این موارد تعیین می کند ساختمان تا چند طبقه باشد و ارتفاع مجاز آن چقد باشد در ساختمان های یک طبقه به بالا بسته به مسکونی یا غیر مسکونی بودن میزان ارتفاع با هم متغیر است به طور مثال به شرح زیر است.
ساختمان یک طبقه
در ساختمان یک طبقه که دارای پارکینگ و بالکن است و یا فاقد آن باشد و بسته به مسکونی یا تجاری بودن ساختمان متغیر است و حداکثر ارتفاع تغریبی آن بین ۴ تا ۶ متر محاسبه می شود.
ساختمان دو طبقه
در ساختمان های از یک طبقه بیشتر میزان محاسبه مانند ساختمان یک طبقه است و میزان افزایش ارتفاع به شرایط محیطی و بالکن و پارکينگ بستگی دارد و میزان ارتفاع در ساختمان دو طبقه از ۸ تا ۱۰ متر متغیر است .
ساختمان سه طبقه
در ساختمان های سه طبقه حداکثر میزان ارتفاع ساختمان عددی بین ۱۰ تا ۱۳ متر است که بر اساس شرایط ساختمان این عدد متغیر است .
ساختمان چهار طبقه
در ساختمان های ۴ طبقه و بیشتر میزان محاسبه ارتفاع ساختمان فرق می کند و شرایط خاصی نسبت به دیگر طبقات دارد و حداکثر میزان ارتفاع مجاز می تواند عددی بین ۱۴/۳۰ تا ۱۶ متر باشد.
ساختمان پنج طبقه
همان طور که گفته شد در این طبقه با توجه به این که طبقات زیرین با اعداد خاصی بالا آمده اند از طبقه چهار به بعد تمامی متراژ در ارتفاع برابر خواهد بود و تغییری نخواهد کرد.
آیا برای ساختمان های 6 طبقه به بالا محدودیت ارتفاع وجود دارد؟
سازمان نظام مهندسی شرایط ویژه ای برای مجوز دادن برای ساختمان های ۶ طبقه و بیشتر دارد زیرا در ساختمان های ۶ طبقه و یا بیشتر میزان ارتفاع مشخصی وجود دارد و دیگر مهم نیست ساختمان دارای پارکینگ و یا بالکن باشد و بسته به شرایط محیطی ساختمان و مکانی که قرار است ساختمان در آن ساخته شود میزان ارتفاع تعیین می شود و محدودیت خاصی قرار می دهند و اگر از میزان ارتفاع مشخص ساختمانی فراتر رود اجازه ساخت داده نخواهد شد.
ارتفاع ساختمان چگونه محاسبه می شود؟
ارتفاع ساختمان به شیوه های مختلفی محاسبه می شود و بسته به تعداد طبقات و شیب هر ساختمان با هم تفاوت دارد مثلا در ساختمان های با بام مسطح و تخت تراز دو طرف ساختمان اهمیت خاصی در انجام محاسبه ارتفاع دارد و اگر بام دارای شیب باشد این امر تفاوت پیدا می کند عامل دیگری نیز در انجام محاسبه ارتفاع نقش دارد و آن شیب محیط اطراف ساختمان است که در ارتفاع ساختمان نقش دارد.
ارتفاع ساختمان با بام شیب دار چگونه محاسبه می شود؟
میزان محاسبه ارتفاع ساختمان در ساختمان های مختلف متفاوت است و بسته به شرایط ساختمان و این که در چه زمینه ای ساخته شده است با هم فرق دارد. اگر ساختمان مورد نظر دارای سقفی شیب دار باشد میزان محاسبه نسبت به سقف مسطح کمی تغییر می کند برای محاسبه ساختمان دارای بام شیب دار ابتدا باید ارتفاع بین سطح شیب دار تا زمین را محاسبه کرد و سپس فاصله دو سر شیب را اندازه گرفت تا ارتفاع دقیق ساختمان به دست آید.
عدم رعایت حداکثر ارتفاع ساختمان چه عواقبی در پی دارد؟
حداکثر میزان ارتفاع هر ساختمان بستگی به قوانین و شرایط خاصی دارد که شهرداری و سازمان نظام مهندسی تعیین می کند که در ساختمان های مسکونی و غیر مسکونی و تجاری باهم فرق دارد زیرا هر کدام به شیوه خاصی ساخته می شوند و برای هر کدام ارتفاع مشخصی تعیین شده است اگر ساختمانی بیش از ارتفاع مشخصی که تعیین شده ارتفاع ساختمان را زیاد کند ساختمان فرو می ریزد و عواقب جبران ناپذیری به دنبال دارد و هم چنین شخص مورد نظر مختلف محسوب می شود و ساختمان در نهایت تخریب خواهد شد.
آیا برای افزایش ارتفاع ساختمان نیاز به صدور پروانه است؟
برای ساخت ساختمان چه مسکونی باشد چه تجاری باید ابتدا مجوزی از شهرداری و سازمان نظام مهندسی دریافت کنید و همه مراحل اداری را برای ساخت ساختمان طی کنید و حتما باید تعیین کنید که چه تعداد طبقه و با چه ارتفاعی می خواهید بسازید.
پس از مراجعه به ادارات مربوطه افرادی شرایط ساختمان شما را بررسی می کنند و پس از مورد تعیین قرار گرفتن پروانه ساخت مانند پروانه ساخت زمین مسکونی، پروانه ساخت را برای شما صادر خواهند کرد اگر ارتفاع ساختمان شما بیش از حد تعیین شده نظام مهندسی باشد شما حتما باید پروانه ساخت را دریافت کنید و در غیر این صورت مجاز به ساخت و افزایش ارتفاع نخواهید بود.
حداکثر ارتفاع ساختمان های غیر مسکونی چقدر می باشد؟
ساختمان های غیر مسکونی و ساختمان های مسکونی دو بخش کاملاً مجزا می باشند که معماری آن ها با یک دیگر تفاوت های بسیاری دارد اما باید در نظر گرفت که ساختمان های غیر مسکونی خود به بخش های بسیار ریزی تقسیم می شوند که می توانند در ارتفاع آن ها تاثیر بگذارند.
بسیاری از ساختمان ها به مناطق تجاری تفریحی تبدیل می شوند و بسیاری دیگر از ساختمان ها به مناطق اداری و تجاری تبدیل می شوند. باید دید که با توجه به کاربری ساختمان ارتفاع آن ها نیز چگونه تغییر می کند و هر طبقه می تواند دچار چه تغییراتی بشود در واقع در بسیاری از ساختمان ها با توجه به این که برای چه موضوعی ساخته می شوند ارتفاع را تعیین می کنند به همین دلیل نمی توان به طور دقیق گفت که ارتفاع ساختمان های غیر مسکونی همگی چه عددی می باشد.
آیا حداکثر ارتفاع ساختمان مسکونی با تجاری متفاوت است؟
حداکثر ارتفاع ساختمان های مسکونی قطعاً با ساختمان های تجاری تفاوت های بسیاری دارد. با توجه به این که ساختمان های مسکونی افراد عادی و دیگر افراد در آن ها زندگی می کنند می توانند با توجه به منطقه ای که در آن جا وجود دارد ارتفاع های بسیار متفاوتی را تجربه کنند.
اما ساختمان های تجاری با توجه به رابط کاربری که در آن وجود دارد و تجارتی که در آن انجام می شود ارتفاع بسیار متفاوتی را نسبت به ساختمان های مسکونی دارند ساختمان های تجاری در حال حاضر در دنیا از ظرافت بسیار زیادی برخوردار هستند و می توان گفت که بلند ترین ساختمان ها برای ساختمان های تجاری است.
در حال حاضر شهر نیویورک در آمریکا یکی از بزرگ ترین شهر های دنیا از لحاظ ساختمان سازی می باشد که ساختمان های تجاری بسیار زیادی دارد که ارتفاع همگی آن ها بسیار زیاد می باشد و می توان گفت که ساختمان های تجاری نسبت به ساختمان های مسکونی دارای ارتفاع های بسیار زیادی می باشند.
آیا قوانین حداکثر ارتفاع ساختمان در تمامی شهر ها یکسان است؟
در بسیاری از شهر های دنیا قوانین ساختمان سازی مانند ساخت و ساز در مشهد با یک دیگر متفاوت است و می توان گفت که در همه شهر های دنیا قوانین یکسانی برای قواعد ساختمان ها وجود ندارد. اما به طور کلی یک قانون واحد در ساختمان سازی دنیا وجود دارد و آن هم این است که در تمامی دنیا شهر ها باید طبق قوانین نظام مهندسی ساختمان های خود را بسازند با این تفاوت که در برخی از شهر ها این قوانین به دلیل شرایط جوی و آب و هوایی تغییراتی را تجربه کرده باشد.
اما به طور کلی می توان گفت که قوانین ارتفاع در تمامی شهر ها یکی است و شهر هایی که اصولی ساخته شده اند این قوانین را به خوبی اجرا کرده اند و تمامی ساختمان ها به صورت کاملا استاندارد در این شهر ها بنا شده اند.
نسبت ارتفاع ساختمان به عرض خیابان چگونه است؟.
ارتفاع ساختمان نسبت به عرض خیابان یک قضیه کاملا مهندسی شده می باشد که مهندسین عمران و مهندسین معماری در هنگام ساختمان سازی باید به آن توجه داشته باشند. هر چه عرض خیابان ها و کوچه ها کمتر باشد نسبت ساختمان سازی و ارتفاع در آن منطقه کمتر می شود و نمی توان برای چنین مناطقی ارتفاع های بسیار زیادی در نظر گرفت به همین دلیل ارتفاع ساختمان به عرض خیابان یا کوچه نسبت مستقیم دارد و باید عرض آن ها را در نظر گرفت تا ساختمان اصولی ساخته شود.
سوالات متداول
در ایران نیز مانند تمام دنیا مهندسی شده ارتفاع ساختمان بررسی می شود و بنا می شود.
حداکثر ارتفاع ساختمان در تمام دنیا یکی است مگر شرایط آب و هوایی آن را تغییر دهد.
حداکثر ارتفاع ساختمان در تمامی مناطق یکسان نیست و با یک دیگر متفاوت است.