شرح وظایف مهندس ناظر پروژه به همراه بررسی حقوق ماهیانه
ساخت و ساز و احداث بنا به عنوان بخش کوچکی از اقدامات عمرانی و شهرسازی در تمام دنیا از جمله ایران مطابق کیفیت و استاندارد های تعیین شده از سوی نهاد های نظارتی انجام می شود. در گذشته بسیاری از بناها به دلیل نداشتن استقامت و پایداری کافی با کوچک ترین لرزه و نشستی فرو می ریخت و این حوادث تلفات مالی و جانی متعددی به همراه داشت. اما امروزه مقررات مربوط به ساخت و ساز و پروژه های عمرانی بسیار سختگیرانه بر روی تمام فعالیت های ساختمانی نظارت دارد طوری که هر کسی که قصد انجام ساخت و ساز و احداث بنا را داشته باشد باید از شخصی به عنوان مهندس ناظر پروژه کمک بگیرد.
وظیفه مهندس ناظر پروژه این است که در فرایند اجرای تمام یا بخش هایی از مراحل ساخت بنا نظارت داشته باشد تا مطابق با آنچه که در نقشه مهندسی طراحی شده است اجرا و ساخته شود. در ادامه در رابطه وظایف و تعرفه خدمات مهندسی سال 1401 اطلاعات کامل تری ارائه می کنیم پس همراه مشهد املاک باشید.
مهندس ناظر پروژه چه کسی است؟
مهندس ناظر پروژه همانطور که از نام آن مشخص است و وظیفه نظارت بر اجرای پروژه های عمرانی و ساختمانی را بر عهده دارد. در واقع مهندس ناظر به یک شخص حقوقی یا حقیقی گفته می شود که دارای مجوز از سازمان نظام مهندسی می باشد و مهمترین وظیفه او نظارت در فرایند اجرای بخشی یا تمام عملیات ساختمانی خواهد بود باید.
در زمان اجرای عملیات ساختمانی به تمام عملیاتی که توسط مهندس اجرا انجام می شود نظارت می کند و با دقت تمامی این عملیات را با آمار های محاسباتی، نقشه اولیه و مباحث مقررات ملی تطبیق داده و آن را گواهی می کند. به طور کلی فرایند نظارت در ساختمان به چهار بخش اصلی تقسیم بندی می شود که شامل نظارت معماری، نظارت سازه، نظارت تاسیسات برقی و نظارت تاسیسات مکانیکی خواهد بود.
بر اساس متراژ و اندازه بنایی که ساخته می شود به صورت پروژه های ناظر تک نفره و یا پروژه های چهار ناظره انجام می شود. به این صورت که برای بناهای کوچک و کم تراکم یک مهندسین ناظر بر تمام فرایند ساخت و اجرای عملیات ساختمانی نظارت می کند.
در حالی که در پروژه های بزرگ و عظیم هر یک از بخش های گفته شده توسط مهندس ناظر متخصص نظارت می شود و این مهندسین ناظر به واسطه یک سرپرست یا مهندس ناظر کل مدیریت و هماهنگ می شوند. بهتر است بدانید که مهندس ناظر بر اساس قراردادی که با مالک امضا می کند متعهد می شود که تا زمان مقرر شده در قرارداد بر اجرای عملیات نظارت داشته باشد و میزان حق الزحمه نظارت نظام مهندسی نیز بر اساس تعرفه نظارت نظام مهندسی تعیین و مشخص می شود.
مهم ترین وظایف مهندس ناظر پروژه چیست؟
برای این که مسئولیت و نحوه فعالیت یک مهندس ناظر پروژه را بهتر درک کنید در ادامه به برخی از وظایف مهندس ناظر ساختمان pdf اشاره خواهیم کرد:
نظارت بر کارکنان ساختمان
از مهمترین وظایف یک مهندس ناظر پروژه که در واقع از تفاوت مهندس ناظر و مجری است اینکه فعالیت کارکنان و کارگرانی که تحت نظارت او عملیات انجام می دهند به دقت مورد بررسی قرار دهد تا اینکه به درستی و مطابق با برنامه ریزیهای صورت گرفته انجام شود.
تامین مصالح مورد نیاز
از مهمترین مسئولیت های یک مهندس ناظر این است که تامین مصالح و تجهیزات مورد نیاز در فرآیند اجرای پروژه را مورد بررسی قرار دهد تا مصالح با کیفیت و مناسب و در حجم مورد نیاز در دسترس کارگران و کارکنان باشد.
برنامه ریزی فرآیند اجرای پروژه
از دیگر وظایف مربوط به یک مهندس ناظر که فرق مهندس ناظر و اجرا را مشخص می کند، این است که او باید یک دوره زمانی مشخصی برای برای اجرا و اتمام پروژه مشخص کند و تمام موانعی که ممکن است موجب تاخیر در اتمام پروژه شود شناسایی و برطرف کند.
همچنین باید نحوه اجرای عملیات را با آنچه که در نقشه اولیه ثبت شده تطبیق دهد تا هیچ گونه نقصی در اجرای عملیات به وجود نیاید.
دستمزد مهندس ناظر پروژه چقدر است؟
بهتر است بدانید که میزان دستمزد و حقوق که یک مهندس ناظر بابت فعالیت هایش بر اساس تعرفه خدمات نظام مهندسی مشخص می شود. این مبلغ در هر سال جدید از سوی سازمان نظام مهندسی کل کشور تعیین می شود و بر اساس موقعیت هر استان متغیر خواهد بود.
همچنین نوع پروژه که شامل ابعاد و حجم فعالیت ها، تعداد واحد ها و طبقات ساختمان نیز در میزان دستمزد تاثیر گذار است. برای اینکه از میزان دستمزد یک مهندس ناظر مطلع شوید باید ابتدا تعرفه نظام مهندسی در آن استان را بدانید و سپس با توجه به حجم کاری که مورد نظر و توسط نرم افزارها و روش های محاسباتی میزان دستمزد را تعیین کنید.
لازم به ذکر است که تعرفه نظارت قصور مهندس ناظر توسط سازمان نظام مهندسی کل استان تعیین می شود و برای اطلاع از این مورد نیز می توانید از طریق این نهاد مطلع شوید.
محاسبه آنلاین دستمزد مهندس ناظر پروژه
امروزه نرم افزار های محاسباتی و آماری متعددی طراحی شده اند که محاسبات و فرمول های ریاضی را به راحتی می توان از طریق این نرمافزار ها انجام داد. به این صورت که با وارد نمودن اطلاعات اولیه نرم افزار به صورت آنلاین و خودکار محاسبات لازم را انجام داده و نتیجه را در قالب اعداد و ارقام به متقاضی نمایش می دهد.
بر همین اساس امکان محاسبه آنلاین تعرفه نظام مهندسی نیز به راحتی فراهم شده است و افراد می توانند با وارد نمودن اطلاعات اولیه که همان مشخصات پروژه و موقعیت ملک در استان می باشد میزان دستمزد یک مهندس ناظر را برآورد و مشخص کنند.
این شخص هر چند وقت باید از پروژه بازدید کند؟
همانطور که گفتیم مهندس ناظر پروژه کسی است که باید فرایند اجرا و تکمیل یک پروژه عمرانی مانند احداث بنا را از ابتدا تا پایان کار نظارت کند. تا اینکه در نهایت تایید کند که ملک ساخته شده بر اساس آنچه که در نقش های اولیه طراحی شده و بر اساس اصول مشخص در سازمان نظام مهندسی احداث شده است.
لازم به ذکر است که یک ساختمان در چند مرحله ساخته می شود و مهندس ناظر باید در شروع و پایان هر مرحله بر اجرای کار نظارت داشته باشد. بر اساس آنچه که در مقررات سازمان نظام مهندسی گرد شده به طور کلی یک مهندس از مرحله شروع تا پایان پروژه حداقل ده گزارش را در سازمان نظام مهندسی ثبت کرده باشد.
آیا تعرفه خدمات نظارت پروژه در تمامی شهر ها یکسان است؟
با توجه به اینکه وسعت جمعیت و تقاضا برای ساخت ساز در هر استانی با استانی دیگر مانند ساخت و ساز در مشهد متفاوت است، لذا تعرفه خدمات نظارت بر پروژه نیز در تمامی استان های کشور یکسان نبوده و بر اساس نیاز شرایط گفته شده تعیین می شود.
بر این اساس به طور معمول هیئتی متشکل از چهار یا پنج نفر از اعضای نظام مهندسی هر استان در پایتخت حضور می یابند و در رابطه با اینکه در هر سال جدید آیا این تعرفه افزایش و کاهش داشته باشد تصمیم گیری و اعمال نظر می کنند.
بنابراین تعرفه نظام مهندسی تهران 1401 با تعرفه نظام مهندسی 1401 مشهد متغیر است و به یک میزان محاسبه نمی شود.
در هنگام قرارداد با مهندس ناظر به چه مواردی باید توجه کرد؟
کسی که به عنوان مهندس ناظر انتخاب می شود باید از سوی سازمان نظام مهندسی مورد تایید باشد و مجوز رسمی به عنوان صلاحیت نظارت بر فرایند اجرای پروژه را کسب کرده باشد. بنابراین اگر قصد دارید به طور مستقیم با یک مهندس ناظر قرارداد ببندیم باید به این نکته بسیار توجه داشته باشید چرا که در غیر این صورت در دیگر مراحل اجرایی و کسب مجوز لازم برای صدور پروانه ساخت با مشکل جدی مواجه خواهید شد.
برای انتخاب یک فرد به عنوان ناظر به چه نکاتی باید توجه نمود؟
معمولا فرایند نظارت بر اجرای پروژه توسط گروهها و شرکت های مهندسی انجام می شود. به این صورت که سازنده که قصد شروع پروژه را داشته باشد با مراجعه به این دفاتر مهندسی مراحل نظارت بر اجرای کار را بر اساس مقررات و ضوابط تعیین شده به صورت یک قرارداد قانونی و کتبی به مهندس ناظر تایید شده آن ها می سپارند.
گاهی اوقات افراد به صورت مستقیم با یک مهندس ناظر برای همکاری قرارداد می بندند. به طور کلی زمانی که برای کنترل و نظارت ساختمان با یک مهندس قرارداد همکاری امضا می شود باید ابتدا مجوز و گواهینامه نظام مهندسی فرد را مورد بررسی قرار دهید و پس از اطمینان از آن بهتر است رزومه کاری و سوابق کاری شخص را مورد بررسی قرار دهید تا از توانایی و تجربه او در نظارت بر اجرای یک پروژه مطمئن شوید.
یک مهندس ناظر پروژه چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
به طور معمول افراد سازنده تمام مراحل نظارت و قانونی اجرای یک پروژه را به شخصی به عنوان مهندس ناظر می سپارند. بنابراین یک مهندس ناظر باید به خوبی با مراحل قانونی و نحوه مکاتبات اداری با مراجع ذیربط آشنایی داشته باشد.
همچنین به خوبی بتواند با افرادی که در اجرای پروژه درگیر هستند ارتباط برقرار کند و بر کار آن ها نظارت داشته باشد. همچنین یک مهندس ناظر باید به خوبی با مهارت نقشه خوانی و تجزیه تحلیل آشنایی داشته باشد تا از انطباق مراحل کار با آنچه که در نقش های اولیه برنامه شده باشد اطمینان یابد.
سوالات متداول
یک مهندس ناظر پروژه باید بر اساس تعهدات خود در قرارداد از ابتدا تا پایان پروژه بر فرآیند اجرای کار نظارت داشته باشد.
یک شخص پس از تحصیلات در رشته عمرانی و کسب مدرک لیسانس می تواند در آزمون نظام مهندسی شرکت کرده و به عنوان مهندس ناظر انتخاب شود.
دستمزد یک مهندس ناظر پروژه در سال ۱۴۰۱ بر اساس تعرفه نظام مهندسی تعیین می شود.
یک مهندس ناظر شهرداری کسی است که اصلی شهرداری موظف است بر اجرای پروژههای عمرانی نظارت داشته باشد.