مشکلات فروش خانه های اوقافی به همراه بررسی راه حل های سریع
معمولا کسانی که در کار خرید و فروش ملک هستند و یا اینکه ملک اوقافی خریده اند یا قصد آن را دارند، مشکلاتی را با این املاک پیدا می کنند. زیرا سیر قانونی آن ها متفاوت است و معمولا برای افراد پیچیده و باعث مشکل می شود. در این متن می خواهیم تا علاوه بر بحث خرید خانه در مشهد درباره مشکلات فروش خانه های اوقافی صحبت کنیم و درباره این موضوع بیشتر بدانیم پس با مشهد املاک همراه باشید.
انواع ملک های اوقافی کدامند؟
در این قسمت می خواهیم این اطلاعات را بدانیم که ملک اوقافی فقط یک نوع ندارد و از انواع مختلفی تشکیل شده است. به عنوان مثال ممکن است یک ملک به صورت شخصی وقت شده باشد، هم چنین املاک وقفی سازمان اوقاف و امور خیریه نیز وجود دارند که افراد ملک را به این سازمان ها دادهاند.
املاک وقفی بقاع متبرکه نیز در این زمینه وجود دارند که در بعضی از شهر های ایران می توان آن ها را پیدا کرد. یک نوع وقف نیز فقط در مشهد و بعضی از شهر ها است که وقف آستان قدس رضوی است. یعنی اگر کسی بخواهد آن ها را بخرد باید از طرف آستان قدس تاییدیه بگیرد. برای فروش نیز همین راه را باید برود این ملک ها از نظر مسائل ملکی قانون تفاوتی با یکدیگر ندارند و فقط بین متولیان آن ها تفاوت وجود دارد که ممکن است هر کدام قانون خاصی را برای خود داشته باشند.
در این مورد لازم است که نگاهی به لینک های زیر بیندازید :
سند خانه های اوقافی چگونه است؟
سند زدن ملک و سند خانه های اوقافی مانند خانه های عادی است و تفاوتی ندارد. اما در این سند ها قولنامه ای وجود ندارد و معمولا رسمی است. در این نوع اسناد سهم خریدار و متولی مشخص است که سهم خریدار از ملک همان ساختمان است و سهم متولی زمین هم چنین مشخص شده است که متولی تا چند ماه اجاره دریافت می کند و قیمت این اجاره چقدر است. همان طور که گفتیم باید از اسناد ملکی استعلام نیز بگیریم تا کاملا مشخص شود که مالک آن چه کسی است و کلاهبرداری در سند وجود نداشته باشد و مشکلات فروش خانه های اوقافی را نداشته باشیم.
آیا امکان فروش خانه های اوقافی وجود دارد؟
خرید و فروش خانه های وقفی نیز انجام می شود، فقط باید هنگام خرید آن ها از سازمان اوقاف تاییدیه بگیریم و مراحلی را طی کنیم. این مورد را باید در نظر داشته باشید که در خرید خانه وقفی شما فقط اعیان ملک یعنی ساختمان آن را می خرید و مالکیت عرصه یعنی زمین ملک متلعق به متولی آن است. خریدار در این حالت باید سالیانه یک مبلغ معین را برای متولی واریز کند که هر پنج سال تمدید می شود.
گاهی نیز ممکن است سال های بیشتری را برای این پرداختی در نظر گرفت. در واقع فرد خانه را از متولی اجاره می کند که بعضی از آن ها اجاره مادام العمر یا ۹۹ ساله انجام می دهند. بسیاری از افراد از اینکه خانه اوقافی را بخرند می ترسند و خرید آن را دشوار می دانند اما باید توجه کرد و همراه با توصیه های افراد متخصص آن را خریداری کرد. شما می توانید با متخصصان و مشاور املاک مشهد املاک نیز در این باره صحبت کرده و اطلاعات بالایی را درباره فروش خانه های اوقافی بگیرید.
مشکلات فروش خانه های اوقافی چیست؟
همان طور که گفتیم فردی که زمین اوقافی را می خرد باید سالیانه به متولی آن اجاره بها پرداخت کند گاهی اوقات عده ای از این کار سو استفاده می کنند و سند اوقافی را جعل می کنند و فرد بدونه استعلام از سند خانه را خریده و هر ماه به این افراد کلاهبردار اجاره پرداخت می کند به خاطر همین مشتری باید توجه بیشتری نسبت به این املاک داشته باشد.
اگر مشتری بخواهد روی سند این املاک وام بگیرد باید تمام قوانین حقوقی را رعایت کند. اگر این قوانین رعایت نشود و تاییدیه امور اوقاف و خیریه یا آستان قدس رضوی انجام نگیرد ممکن است با مشکل روبه رو شود. مشتری باید به این نکته توجه داشته باشد که انتقال املاک و زمین اوقافی انجام نمی شود و از نظر قانون صحیح نیست، پس اگر کسی به مشتری این قول را بدهد، این عمل نیز کلاهبرداری است. برای اطلاع از مشکلات و فروش خانه های اوقافی می توانید با متخصصان مشهد املاک تماس بگیرید و از مشاوره آن ها کمک بگیرید.
برای خرید و فروش خانه های اوقافی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
همان طور که گفتیم می توانیم زمین اوقافی یا ملک اوقافی را بخریم اما در این کار باید به نکاتی نیز توجه کنیم تا مشکلات فروش خانه های اوقافی برای ما اتفاق نیوفتد. اگر می خواهیم روی زمین یا ملک اوقافی وام بگیریم و سند آن را برای وام ببریم باید حتما از متولی اجازه بگیریم.
می توانیم هر نوع وام ساخت و ساز یا وام های مسکن را برای این خانه بگیریم اما باید حتما اجازه متولی باشد و این را نیز باید باید بدانیم که ما هیچ وقت صاحب قطعی خانه نمی شویم. اگر می خواهید یک خانه وقفی را بخرید باید حتما از اداره ثبت درباره آن استعلام بگیرید تا مالک واقعی آن را مشخص کنید. ممکن است کلاهبرداری در این زمینه صورت گرفته باشد و مهر وقفی نباشد، به همین خاطر حتما باید استعلام را انجام دهیم. قسمت اعیان و عرصه نیز باید در سند خانه کاملا مشخص باشد تا جایی که ما مالک آن هستیم در صنعت به طور کامل نوشته شده باشد.
تفاوت سند ملکی و سند اوقافی در چیست؟
همان طور که گفتیم اسناد وقفی مالکیت تام برای خریدار ندارند و عیان مربوط به خریدار و عرصه مربوط به متولی است. پس یک خریدار اختیار کامل را درباره این نوع سند و خانه ندارد. کسی که این سند را دارد بدون اجازه متولی نمی تواند کاری را برای خانه انجام دهد. سند ملکی به صورت شش دانگ و کامل به نام خریدار زده می شود و به صورت دفترچه ای یا تک برگی به خریدار داده می شود. در واقع وی مالک عرصه و اعیان با هم می شود. ارزش سند ملکی همیشه بیشتر از سند وقفی است و آن هم بخاطر حق مالکیت های آن است. سند ملکی قابل انتقال است و نیاز به اجازه کسی دیگری در این میان نیست. باید اسناد به خوبی در نظر گرفته شود تا مشکلات فروش خانه های اوقافی به وجود نیاید.
از کجا بفهمیم ملک اوقافی است؟
در بالا نیز این مورد را بیان کردیم که برای اینکه یک ملک وقفی را خریداری کنیم باید به سند آن توجه کنیم. ممکن است کسی کلاهبرداری انجام داده و سند ملک وقفی را جعل کرده باشد، در این حالت شما به این فرد به جای متولی اجاره پرداخت می کنید. برای اینکه مشکلات فروش خانه های اوقافی را نداشته باشیم و سند ملک اوقافی مشخص شود باید استعلام انجام دهید. به این صورت که به اداره ثبت اسناد مراجعه کرده و از آن ها می خواهیم تا ملک را استعلام بگیرند. هم چنین می توان از سازمان اوقاف مربوطه نیز استعلام را انجام داد. این عمل را حتما باید انجام دهیم تا خانه ای معتبر را خریداری کنیم. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با کارشناسان مشهد املاک صحبت کنید.
چرا ملک اوقافی از ملک شخصی ارزان تر است؟
در این قسمت می خواهیم به این موضوع بپردازیم که چرا ملک اوقافی از شخصی ارزان تر است. اولین دلیل بدین خاطر است که سند این ملک به صورت شش دانگ نیست. در واقع مالکیت فقط برای خریدار نیست و به متولی هم بستگی دارد. به همین خاطر قیمت این خانه ها را پایین می آورند تا خریدار تمایل به خرید آن پیدا کند. هم چنین به خاطر اینکه خریدار باید مقداری از قیمت خانه را به صورت اجاره پرداخت کند. به همین خاطر قیمت خرید کم می شود. هم چنین خریدار می تواند روی سند وقفی وام نیز بگیرد که این نیز قیمت خانه را کم می کند.
امکان رهن و اجاره ملک اوقافی وجود دارد؟
امکان رهن و اجاره ملک وقفی مانند دیگر خانه ها وجود دارد. افراد می توانند به مشاور املاک رفته و مبایعه نامه اجاره را بنویسند و یا اینکه خانه را رهن کامل کنند. اما ممکن است شرایط خاص برای اجاره وجود داشته باشد که باید حتما در نظر گرفته شود. این شرایط معمولا از طرف متولی است. برای اطلاع بیشتر در این زمینه از کارشناسان مشهد املاک کمک بگیرید. این افراد آگاهی کامل درباره شرایط خانه های وقفی را دارند و از مشکلات فروش خانه های اوقافی و رهن و اجاره جلوگیری می کنند.
سهم اوقاف از فروش ملک اوقافی چقدر است؟
در واقع سهم اوقاف از فروش ملک وقفی همان عرصه است که در سند نیز معرفی شده است. این سهم همیشه مربوط به اوقاف می ماند و امکان دستکاری یا انتقال در آن وجود ندارد. هم چنین تصمیم گیرنده اصلی برای یک ملک وقفی متولی است و هم چنین سهم اجاره نیز برای او مطرح می شود.
آیا خرید ملک اوقافی خوب است؟
در این قسمت به این سوال پاسخ می دهیم که آیا ملک اوقافی بخریم یا خیر؟ جواب این است که اگر سرمایه و بودجه کمی برای خرید خانه داریم، این املاک یک گزینه خوب برای ما است که اگر مراحل آن را درست طی کنیم می توانیم صاحب یک خانه شویم. هم چنین همان طور که گفتیم می توان باز هم قیمت این خانه ها را با گرفتن وام بر روی سند کمتر کرد. اما این خانه ها برای سرمایه گذاری مناسب نیستند و اگر قصد این کار را دارید بهتر است خانه های عادی را انتخاب کنید.
سوالات متداول
هنگام فروش ملک اوقافی در صورتی که اجاره سالانه به اوقاف را پرداخت نکرده باشیم، آن مبلغ به صورت کلی حساب می شود و در زمان فروش باید یک جا آن را پرداخت کنید.
به دلیل عدم اعتماد مردم به سندهای اوقافی، معمولا معامله این گونه ملک ها با قیمت کمتری انجام می شود.
فروش زمین اوقافی در اسلام جایز نیست و فقط باید اجازه داده شود که کسی از آن استفاده کند و در قبال آن پولی را پرداخت کند. برای اطلاع در این زمینه از مشاوران مشهد املاک سوال بپرسید و از مشکلات فروش خانه های اوقافی در اسلام مطلع شوید.
اگر برای ملک اوقافی خود بتوانید سند چهاربرگی تهیه کنید، در زمینه فروش با موانع کمتری مواجه خواهید شد.
خیلی مقاله خوبی بود ممنونم. این پست تون باعث شد تو خرید ملک و زمین بیشتر مراقب باشم.