ملک اوقافی بخریم یا نه؟ راهنمای اجاره و خرید ملک اوقافی
در تمامی شهر های کشور ایران شما شاهد انواع املاکی هستید که معروف به ملک اوقافی هستند. املاک اوقافی نسبت به دیگر املاک های موجود در سطح شهر تفاوت هایی دارند و هم چنین نوع استفاده از آن ها و خرید و فروش آن ها نیز مستلزم سری موارد خاصی است که باید مد نظر قرار دهید. در این مطلب علاوه بر بحث همیشگی یعنی خرید خانه در مشهد کارشناسان مشهد املاک برای این که شما عزیزان بتوانید با تمامی اطلاعات در مورد ملک اوقافی بیشتر آشنا شوید. اطلاعاتی بسیار خوب و دقیقی را ارائه داده اند و شما می توانید پاسخ تمامی سوالات خود مبنی املاک اوقافی را از این مطلب دریافت کنید.
ملک اوقافی چیست؟
همان طور که اشاره کردیم در تمامی شهر های موجود در کشور ایران انواع املاکی به نام ملک وقف شده وجود دارند که دارای مشخصات مخصوص به خود هستند. حال ملک اوقافی به چه ملکی گفته می شود؟ زمانی که یک ملک مربوط به یک شخص باشد و آن شخص اقدام به وقف آن کند به این ملک، ملک اوقافی گفته می شود و اداره اوقاف در این بین نقش اساسی ای دارد. این اداره این ملک را در اقساط 99 ساله به دیگر افراد اجاره می دهد و سودی که از این اجاره دریافت می کند وقف امور مربوطه می کند. این دسته از املاک دارای سند ملکی معتبر است. این موضوع به این معنی است که شما می توانید به راحتی املاک اوقافی را به خرید و فروش و یا رهن و اجاره ارائه دهید. البته ناگفته نماند که سند ملک اوقاف تفاوت هایی با سند ملکی دارد اما این به این معنا نیست که سند ملک اوقافی بی ارزش است بلکه تنها در نوع فروش آن ممکن است تفاوت هایی به وجود آید.
آیا می توانیم ملک اوقافی بخریم؟
همان طور که در عبارت قبلی به خرید خانه های اوقافی پرداختیم شما به راحتی می توانید اقدام به خریداری کردن یک ملک وقف شده کنید و هیچ گونه مانعی برای خریداری کردن این دسته از املاک وجود ندارد. خرید املاک اوقافی کاملا مانند یک ملک شخصی است و تنها تفاوتی که در این بین وجود دارد این است که تمامی مراحلی که برای خرید این ملک پشت سر می گذارید باید تماما با تایید اداره اوقاف همراه باشد. موضوعی که به هنگام خرید این دسته از املاک باید در نظر داشته باشید این است که زمانی که شما ملک را خریداری می کنید، تنها اعیان ملک را خریداری می کنید یعنی تنها مالک ساختمانی هستید که بر روی زمین ساخته شده است و مالک عرصه که زمین ملک باشد فردی است که ملک را وقف کرده است و شما برای این که بتوانید مالک عرصه این محصول باشید نیازمند پرداخت مبلغ اجاره 99 ساله به اداره اوقاف هستید.
مراحل گرفتن سند ملک اوقافی چگونه است؟
حال که به صورت اختصاصی با املاک اوقافی آشنا شدید در این قسمت نیز با مشهد املاک همراه باشید تا به آموزش گام به گام گرفتن سند املاک اوقافی و یا گرفتن سند تک برگی اوقاف بپردازیم. اولین مرحله برای گرفتن سند یا سند زدن ملک این دسته از املاک پرس و جو کردن است. برای این که به صورت صد در صد مطمئن شوید که یک ملک اوقافی است یا خیر به سراغ اهالی محله ای که ملک در آن قرار دارد بروید و پرس و جو کنید که آیا واقعا این ملک وقف شده است یا خیر. پس به دست آوردن اطلاعات لازم به سراغ مرحله دوم یعنی استعلام از اداره اوقاف بروید.
اصطلاح کار از محکم کاری عیب نمی کند مختص به این قسمت است یعنی شما اگر صد در صد نیز از طریق اهالی مطمئن شدید که این ملک وقف شده است، توسط اداره اوقاف نیز استعلام بگیرید تا دیگر شک و شبه ای در این بین وجود نداشته باشد. پس از انجام این کار به سراغ مرحله بعدی یعنی مطالعه دقیق سند ملک بروید. در سند این دسته از املاک باید قید شده باشد که شش دانگ از اعیان که نشان دهنده اوقافی آن است. مرحله چهارم اما برای دسته افرادی مناسب است که به صورت کلی هیچ گونه اطلاعاتی در زمینه خرید و فروش ملک اوقاف ندارند. این دسته از افراد می توانند برای خود وکیلی را استخدام کنند و با کمک گرفتن از او بهترین اقدام را انجام دهید.
هزینه سند ملک اوقافی چقدر است؟
هزینه ثبت و انتقال سند اوقاف در انتقال برابر مصوبه و تعرفه خود اوقاف و میزان هزینه های قطعی سند نسبت به قیمت برآورد شده دارایی محاسبه می شود. تقریبا 15 درصد ارزش کارشناسی اداره اوقاف، هزینه سند املاک اوقاف محاسبه می شود. پس برای این که بتوانید هزینه سند این دسته از املاک را مطلع شوید باید ابتدا به این موضوع دست پیدا کنید که هزینه کلی ملک اوقاف چه مقدار است و پس از این که پاسخ این سوال را دریافت کردید، 15 درصد آن را هزینه سند زدن این ملک بدانید. در نظر داشته باشید که 15 درصد از قیمتی که توسط کارشناس اداره اوقاف ارائه می شود مد نظر است نه 15 درصد از قیمتی که شخص بر روی آن قرار داده است زیرا همان طور که اشاره کردیم یک طرف معامله املاک اوقافی، اداره اوقاف است و برخی از تصمیم گیری ها نیز توسط این اداره انجام می گردد.
آیا برای این ملک ها می توان وام گرفت؟
اگر برای شما این سوال پیش آمده است که برای ملک اوقافی خریداری شده می توان وام گرفت یا خیر. باید به شما بگوییم که به راحتی می توانید بر روی سند املاک اوقاف خود اقدام به گرفتن وام مانند وام مسکن کنید. وام گرفتن بر روی املاک اوقافی ملزوم به داشتن پایانکار است. پایانکار این موضوع را نشان می دهد که ملک به صورت استاندارد ساخته شده است و هیچ گونه مشکلی در این بین وجود نداشته است. زمانی که اعیان دارای پایان کار باشد به راحتی می توانید وام را بر روی ملک خود بگیرید. در یک بیان ساده پس هیچ فرقی نمی کند که ملک شما اوقاف باشد یا آستانه شما می توانید به راحتی وام را بر روی ملک خود دریافت کنید و تنها نیازمند پروانه پایانکار هستید.
آیا می توان سند ملک اوقافی را به سند شش دانگ تغییر داد؟
می توانید سند ملک وقف شده خود را به سند شش دانگ تغییر دهید اما باید مراحلی را طی کنید و برخی موارد را نیز مد نظر خود قرار دهید. بر طبق قانون وقف تبدیل املاک موقوفه به ملکی فقط در راستای مجوز تبدیل به احسن مورد وقف امکان پذیر می شود. به این معنی که متولی می تواند با نظر مساعد ولی فقیه، ملک وقفی را بصورت قطعی واگذار و با ثمن حاصله ملکی بهتر از (بعد کمی یا کیفی) جایگزین آن نموده خواسته واقف را عینا بر آن جاری کند. در اراضی غیر متصرفی وقفی نیز مانند اراضی کشاورزی چنانچه در خلع ید و تصرف اراضی، بیم هرج و مرج، اغتشاش، درگیری و خونریزی و غیره برود باز هم با نظر ولی فقیه، ضمن پرداخت حقوق موقوفه، واگذاری قطعی صورت می گیرد.
چگونه بفهمیم ملک اوقافی است؟
شما در دو حالت می توانید بفهمید که یک املاک اوقافی است و هم چنین این که صد در صد مطلع شوید که یک ملک وقف شده است یکی از مهم ترین موارد همین موضوع است که بفهمید یک ملک واقعا وقف شده است یا خیر. مرحله اول این است که به سراغ اهالی محله ای که ملک در آن وجود دارد بروید. اهالی ای که در محله ملک وجود دارند معمولا اطلاعاتی کامل در زمینه ملک دارند و می توانند تا حدودی شما را در این زمینه راهنمایی کنند. پس در ابتدا به سراغ اهالی رفته و پس از دریافت اطلاعات به سراغ استعلام آن روید. برای استعلام املاک اوقافی خود می توانید به سراغ اداره اوقاف رفته و از این طریق اقدام استعلام ملک اوقافی کنید.
سهم اوقاف از فروش این ملک ها چقدر است؟
همان طور که اشاره کردیم در زمینه املاک اوقافی یک طرفه معامله همواره اداره اوقاف است چه به هنگام خرید ملک و چه به هنگام فروش ملک. به هنگام فروش این دسته از املاک اداره اوقاف در این بین از مبلغ کل حدود 10 درصد را برای خود بر می دارد. پس در یک بیان ساده سهم اوقاف از فروش املاک اوقافی حدود 10 درصد هزینه کل ملک اوقاف است. در ادامه مطلب اگر قصد آشنایی با مشکلات فروش خانه های اوقافی را دارید می توانید از این لینک کمک دریافت کنید.
میزان اجاره این ملک ها چقدر است؟
یکی از سوال هایی که برای افراد به وجود می آید این است که میزان اجاره املاک اوقافی مبلغ دقیقی وجود ندارد اما می توان گفت که مبلغ اجاره آنقدر بالا نیست و تمامی افراد می توان آن را پرداخت کنند. می توانید با مشاور املاک مشهد املاک در این زمینه مشورت کرده و اطلاعات دقیق در مورد میزان اجاره املاک اوقافی را به دست آورید.
ملک اوقافی چه معایبی دارد؟
برخی از افکار عموم باعث شده تا مردم نسبت به انواع املاک اوقافی دیدگاه بدی داشته باشند اما این موضوع کاملا غلط است. املاک اوقافی هیچ گونه معایبی برای خود ندارند و بهترین انتخاب برای افرادی است که قصد دارند بهترین املاک را با بهترین قیمت خریداری کنند.
سوالات متداول
سند ملک اوقافی می تواند به سند ملکی شش دانگ تبدیل کنید و تنها باید مراحلی را طی کنید.
سهم اوقاف حدودا 10 درصد از مقدار فروش است.
به املاکی که توسط مالک وقت اداره اوقاف شده است و تنها اعیان آن به فروش می رسد.